top of page

גיל המעבר

גיל המעבר

כל אישה, במוקדם או מאוחר, מגיעה לגיל המעבר (מנפאוזה) בו אשה עוברת מהיותה פוריה ומבייצת לאשה נטולת מחזור חודשי. טווח הגילאים לרוב יהיה בין 48-55, אך יכול להיות גם יותר מוקדם. מנופאוזה היא מאורע טבעי בחיי האישה ורוב הנשים מודעות לאפשרות שיחוו סימפטומים כמו גלי חום והזעה, אינסומניה, מיגרנה, שינויים במצב רוח (דכאון וחרדה), עלייה במשקל, שינויי במשק השומנים, כאב, נשירת שיער, יובש נרתיקי, ירידה בחשק המיני ובטווח הארוך ייתכן גם אוסטאופורוזיס ודליפת שתן.  אין אחידות במשך ועוצמת הסימפטומים והם עלולים להמשך שנים רבות לאחר המנופאוזה. 

בוא נדבר לדוגמא על גלי חום

גלי החום הם התסמין ה"מפורסם" ביותר בהקשר של גיל המעבר ומתרחשים אצל כ 75% מהנשים כאשר כ-30% תתארנה אותם כמשמעותיים ובעלי השפעה על אייכות החיים. גל החום מתבטא בהרגשת חום וסומק פתאומי בעיקר בראש, פנים, צוואר וחזה מלווה בהזעה ולעתים דופק מהיר. הסימפטומים לרוב יעלמו לאחר 2-3 שנים אבל ברבע מהנשים ימשכו גם עד 5 שנים.

הגורם לתופעת גלי החום היא ירידה בכוונון התרמוסטט המרכזי בחלק המח הקרוי היפותלמוס. שנוי זה קורה עקב הירידה ברמת הורמון האסטרוגן. כתוצאה מכך, מופעלים מנגנונים לאיבוד חום כמו הרחבת כלי דם בעור והזעה.

כיצד מטפלים בגלי חום?

הטיפול הפופולרי ביותר הוא טיפול הורמונלי חליפי (Hormone Replacement Therapy), המבוסס על אסטרוגן. התועלת והסיכון שבטיפול הורמונלי שונים משמעותית בין התחלה מוקדמת של הטיפול לבין התחלה מאוחרת ובעיקר אינו מומלץ לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון לחלות בסרטן, במיוחד סרטן השד, התקף לב, אירוע מוחי, קרישיות יתר בדם ועוד. לרוב הטיפול ניתן עד 5 שנים והתוצאות מהירות.

מה עם בעיות השינה ושינויי המצב רוח?

בין 33-55% מנשים בגיל המעבר סובלות מבעיות שינה (1) ועד 62% סובלות מדכאון (2). עם התקדמות הגיל קיימת ירידה ברמות המלטונין (הורמון השינה) ובנוסף שינויים בזמני הפרשתו. כתוצאה מכך, יש יותר נטייה להירדם מוקדם, אך קיימת יקיצה מוקדמת ואי יכולת לחזור לישון.

בעיות שינה ושינוי במצב רוח מטופלות לרוב בתרופות שינה מסוג בנזודיאזפינים, מלטונין או תרופות נוגדות דכאון מסוג SSRI (ציפרלקס, סרוקסט ואחרות). גם טיפול הורמונלי חליפי בשימוש בבעיות אלה. תרופות הרגעה ושינה הן יעילות, אך בשימוש לזמן ממושך עלולות לגרום לדכדוך, לאי שקט ולהפרעות בריכוז ובזיכרון. תרופות נוגדות דיכאון יעילות אמנם לשיפור הדיכאון, אך לא תמיד יועילו בשיפור השינה בגיל זה, כיוון שהיא קשורה בחלקה הגדול לשינוי הורמונלי. 

גיל המעבר על פי הרפואה הסינית

על פי הרפואה הסינית, נשים בגיל המעבר סובלות מאובדן יין שהוא תהליך טבעי פיזיולוגי המתבטא בחסר אסטרוגן ונוזלי גוף. כתוצאה מכך נוצר עודף יחסי באנרגיית יאנג עם מצבים שמאפיינים אנרגיה זו: יובש בנרתיק, חוסר מנוחה, צימאון וגלי חום. מכיוון שהיין קשור ללילה, מחסור בו יחולל תופעות כמו נדודי שינה והזעות לילה.

הבסיס הביולוגי לגיל המעבר, מתרחש למעשה לאורך כל חייה של אישה וסגנון החיים והרגלי התזונה מהילדות והלאה ישפיעו על איזה תסמינים של גיל המעבר יהיו לאותה האישה.  אשה אשר עובדת קשה, חווה רמות גבוהות של סטרס, ישנה מעט, יולדת הרבה ילדים ובנוסף תזונתה אינה מאוזנת, תכלה את תמציות הגוף (ג'ינג) ויין מהר יותר ותסבול קרוב לוודאי מתסמינים קשים יותר עם בשנים שלאחר המחזור. 

כיצד רפואה סינית מטפלת בתסמינים העיקריים שמלווים את גיל המעבר?

ישנן נשים שבוחרות להימנע מטיפול הורמונלי או כאלה שלא יכולות לקבל טיפול הורמונלי בשל גורמי סיכון. הרפואה הסינית עוזרת לצמצם באופן מובהק את עוצמת התסמינים בעזרת שילוב של דיקור, שינוי תזונתי, אורח חיים וצמחי מרפא אשר רבים מהם מזינים את היין. 

מחקר שהשווה דיקור מול קבוצת ביקורת ב-209 נשים הראה שדיקור הוריד ב-37%  את תדירות גלי החום ועוצמתם, השפעתן על התפקוד היום יומי, אורך ואייכות השינה, זכרון וחרדה (3). מחקר נוסף ב-120 חולות סרטן השד שעברו טיפולי כימותרפיה והקרנות והחלימו אך סבלו מגלי חום השווה בין דיקור אמיתי, דיקור פלסבו, גאבאפנטין (תרופה הניתנת להורדת גלי חום) וכדור פלסבו. אלה שטופלו בדיקור אמיתי חוו את הירידה המשמעותית ביותר בכמות גלי החום ויעילות זו נשמרה לאורך זמן רב יותר וללא תופעות לוואי (4).  בנוסף, דיקור שיפר את אייכות השינה ואורכה (1).

לגבי דכאון, מחקר שהשווה בין דיקור לתרופת הציפרלקס ב-221 נשים בגיל המעבר שסבלו מדכאון, דיקור היה יעיל ברמה דומה לזו של ציפרלקס, גם לטווח הארוך, אך ללא תופעות לוואי (2). מחקר זה מתווסף למחקרים נוספים שהראו שדיקור משפר את היעילות של תרופות נוגדות דכאון מסוג SSRI ואף מוריד את עוצמת תופעות הלוואי של קבוצת תרופות זו (5). 

בנוסף לדיקור, חשוב להתייחס לשינוי תזונתי שהוכח כתורם להפחתת תסמינים. מומלץ למשל לצרוך מזונות שמכילים איזופלבונים שהם למעשה פיטואסטרוגנים (=פועלים בדומה לאסטרוגן ממקור צמחי). אלה כוללים סויה ומוצריו, קטניות, זרעי פשתן, שומשום, שיבולת שועל, נבטי אלפלפא, פירות יער ועוד (6). גם צמחי מרפא כמו קוהוש שחור, תלתן אדום, מרווה, ליקוריץ ועוד מכילים כמות גבוה של פיטואסטרוגן ומקלים על תסמינים כמו גלי חום (6).  את ההתאמה צריך לעשות בהתאם למצב הבריאותי הכללי של המטופלת.

גיל המעבר הוא תהליך טבעי – אפשר לעבור אותו בשלום

ביבילוגרפיה מחקרית:

  1. Cong Fu et al. (2017) Sleep 40 (11) DOI: 10.1093/sleep/zsx153

  2. Sheng Li et al. (2018) BioMed Research International DOI: 10.1155/2018/5351210

  3. Avis N. et al. (2016) Menopause 23 (6): 626-37 DOI: 10.1097/GME.0000000000000597

  4. Mao JJ et al (2015) J Clin Oncol 33 DOI: 10.1200/JCO.2015.60.9412

  5. Bingcong Z. et al. (2019) J Psych Res 114: 24-33 DOI: 10.1016/j.jpsychires.2019.04.005

  6. McGarry K. et al. (2018) Clinical Therap 40 (10): 1778-86 DOI: 10.1016/j.clinthera.2018.08.010

bottom of page