top of page
תזונה

תזונה

תזונה

את המשפט המפורסם "יהיו מזונותיך תרופותיך" טבע היפוקרטס, וגם הרמב"ם סבר כך. הרפואה הסינית העתיקה, רואה אף היא בתזונה מרכיב חיוני באורח חיים בריא, מניעה וטיפול במחלות.

הסינים מאמינים שארוחה מאוזנת ובריאה צריכה להכיל את חמשת הצבעים ואת חמשת הטעמים. אכילה בריאה ומזינה דורשת מאיתנו את מלוא תשומת הלב. לכן, כשם שאנו מרוכזים בזמן קריאה, בכדי לאפשר למוח לעכל את המידע ולעבדו, כך גם מערכת העיכול שלנו זקוקה לשקט, נינוחות,  ותשומת לב ולכן חשוב לאכול ללא "רעש סביבתי" כמו טלפון נייד או טלוויזיה. 

ההתייחסות לתזונה ברפואה הסינית שונה מזו המערבית. בעוד שבמערב נוהגים לספור קלוריות, שומנים ופחמימות, הרפואה הסינית מתייחסת לפרמטרים שונים כגון צבע, עונה, אנרגיה, כיוון, אופן הבישול ועוד, אשר לכל אלה השפעה ישירה על הגוף שלנו, תפקוד האיברים וכתוצאה מכך בריאות וחולי.  

  • עונה – יכולות טכנולוגיות ושינוע מאפשרות לנו לאכול היום אבטיח גם בחורף או תפוזים אפילו בשיא הקיץ, אך אין זה אומר שזה מתאים לגוף. האבטיח מקרר ומתוק ומתאים לחום הקיץ. עלים צעירים לעומת זאת מגיעים עם האביב ותקופת הפריחה והם מצויינים להתחדשות וניקוי. 

  • צבע המזון - לכל איבר צבע שאליו הוא משויך.  כך למשל, צהוב וכתום משוייכים לטחול ולקיבה ולכן אכילת דלעת, חומוס, עדשים יכולה לחזק איברים אלה ותפקודם. דוגמא נוספת הם ירקות כמו דייקון, שום, משפחת הבצלים אשר עוזרים בחיזוק הריאות, פתירת בעיות נשימה וסילוק ליחה כיון שהצבע הלבן משוייך לריאות.

  • כיוון תנועת המזון - למזונות מסוימים יש נטייה ליצור תנועה אנרגטית בכיוונים מסוימים בגוף. ארבעת הכיוונים הם - מעלה, מטה החוצה ופנימה. נשים רבות יודעות שבננה "מורידה" למטה ויכולה לעזור בבחילות בזמן ההריון. 

  • טעמים - לכל איבר טעם שאליו הוא משויך - מלוח, חריף, חמוץ, מתוק ומר.  הטעם החמוץ, לימון למשל, משויך לכבד ואחראי על זרימה חופשית של צ'י בגוף. הטעם המר לעומתו משויך ללב, מטהר רעילות, חום ומייבש ליחה ולחות למשל בעזרת עלים ירוקים, סלרי, אמרנט.

  • אנרגיה וטמפרטורה – לכל מרכיב בצלחת שלנו אנרגיה משלו - חם, חמים, ניטרלי, קריר, קר. ג'ינג'ר למשל הוא מזון מתוק וארומטי ובעל אנרגיה חמה אשר "מעוררת" את הגוף ויוצרת תנועה. ג'ינג'ר יכול להתאים לאנשים שאוכלים מזונות "כבדים" ולחים או כאלה בעל אורח חיים סטגנטיבי. מלפפון לעומתו מוגדר כמזון מתוק וקר ויכול לעזור לאנשים הסובלים מחום בקיבה או נשים בגיל המעבר הסובלות מגלי חום. 

  • צורת בישול - על פי הראייה הסינית, פעולת העיכול דורשת אנרגיה ולכן רצוי שהאוכל יהיה חם ומבושל כדי להקל על הקיבה. אכילת הרבה מאכלים קרים (גלידה, יוגורט וכו') גורמת לקיבה לעבוד שעות נוספות ומחלישה אותה לאורך זמן. בנוסף, שיטות הבישול צריכות להיות מותאמות לעונה. בישול ארוך למשל מתאים יותר לחורף (חמין לדוגמא), בעוד הקפצה מתאימה יותר לאביב והקיץ החמים, כיון שהערבוב המהיר יוצר תבשילים קלילים.

 

הדוגמאות לעיל רק נועדו להמחיש כמה חשוב להתייחס לאוכל שאנחנו אוכלים ולהשפעותו על הבריאות. הטיפול בתזונה מתייחס למצב הבריאותי של המטופל, אך זמן רב מוקדש על מנת להכיר את הרגלי והעדפות האכילה של המטופל כדי לשפר את הסיכוי שהשינוי אכן ייושם.  בטיפול התזונתי, בניגוד לדיקור למשל, המטופלים לוקחים חלק פעיל בטיפול, ובעזרת הכוונה נכונה ניתן לתת מענה לבעיות בריאותיות רבות. 

bottom of page